Odpady kuchenne - rozszerzenie segregacji odpadów od 1 stycznia 2018 r.
Odbiór odpadów » Odpady kuchenne - rozszerzenie segregacji odpadów od 1 stycznia 2018 r.
Od 1 stycznia 2018 r. mieszkańcy Cieszyna są zobowiązani do gromadzenia odpadów kuchennych (łącznie z odpadami zielonymi czyli częściami roślinnymi pochodzącymi z pielęgnacji terenów zielonych), jako odrębnej frakcji odpadów zbieranych selektywnie, tzn. podobnie jak papier, tworzywa sztuczne czy metale, odpady kuchenne powinniśmy gromadzić w workach o odpowiedniej kolorystyce.
W przypadku odpadów kuchennych gromadzimy je łącznie z odpadami zielonymi:
-
w worku brązowym o pojemności 80-120l z napisem „BIO” - w przypadku zabudowy jednorodzinnej i wielolokalowej (innej niż spółdzielnie mieszkaniowe);
-
w pojemniku brązowym o pojemności co najmniej 120l z napisem „BIO” - w przypadku spółdzielni mieszkaniowych.
Worki dostarcza firma wywozowa świadcząca usługę odbioru i zagospodarowana odpadów komunalnych z terenu Gminy Cieszyn - patrz: https://um.cieszyn.pl/smieci/?firma-odbierajaca-odpady-komunalne-w-2019-roku,139
Wprowadzone zmiany podyktowane są koniecznością realizowania wytycznych rozporządzenia Ministra Środowiska z dnia 29 grudnia 2016 r. w sprawie szczegółowego sposobu selektywnego zbierania wybranych frakcji odpadów, które obowiązuje od 1 lipca 2017 r. Powyższe rozporządzenie, oprócz wskazania sposobu gromadzenia i kolorystyki pojemników (worków) służących do gromadzenia surowców wtórnych, określa również terminy, w których gminy muszą dokonać stosownych zmian w prawie miejscowym. Wśród rozwiązań, które Gmina Cieszyn została zobowiązana wdrożyć, jest konieczność rozszerzenia selektywnego zbierania i odbierania odpadów ulegających biodegradacji, o odpady kuchenne ulegające biodegradacji. W związku z powyższym, zgodnie z podjętą uchwałą Nr XXXIX/393/17 Rady Miejskiej Cieszyna z dnia 30 listopada 2017 r. w sprawie uchwalenia regulaminu utrzymania czystości i porządku na terenie Gminy Cieszyn, z dniem 1 stycznia 2018 r. mieszkańcy Cieszyna zobowiązani są do selektywnego zbierania odpadów ulegających biodegradacji, ze szczególnym uwzględnieniom bioodpadów, czyli m.in. odpadów kuchennych i zielonych.
Odbiór bioodpadów będzie realizowany zgodnie z harmonogramem z częstotliwością:
-
z nieruchomości zamieszkałych w zabudowie jednorodzinnej – jeden raz na dwa tygodnie,
-
z nieruchomości zamieszkałych w zabudowie wielolokalowej – jeden raz w tygodniu,
-
z nieruchomości zamieszkałych w zabudowie wielolokalowej będących w zarządzie spółdzielni mieszkaniowych – dwa razy w tygodniu,
-
z nieruchomości niezamieszkałych – jeden raz w miesiącu (przy czym z cmentarzy z częstotliwością uzgodnioną z zarządcami obiektów),
-
z domów letniskowych, lub innych nieruchomości wykorzystywanych na cele rekreacyjno-wypoczynkowe, wykorzystywane jedynie przez część roku - jeden raz na dwa tygodnie (w tym z rodzinnych ogrodów działkowych – jeden raz na dwa tygodnie lub z częstotliwością uzgodnioną z zarządcą obiektu).
W worku brązowym/pojemniku z napisem BIO gromadzimy odpady kuchenne (z wyłączeniem odpadów pochodzenia zwierzęcego) oraz odpady zielone, czyli:
- odpadki warzywne i owocowe (w tym obierki);
- resztki ugotowanych warzyw;
- skorupki jajek;
- resztki produktów mlecznych;
- resztki jedzenia pochodzenia roślinnego;
- fusy po kawie, herbacie;
- zwiędłe kwiaty cięte i doniczkowe;
- gałęzie drzew i krzewów;
- skoszona trawa, liście, gałęzie;
- trociny i kora drzew.
Nie należy wrzucać odpadów typu:
- zepsuta żywność;
- resztki jedzenia w płynie, w tym oleje jadalne;
- mięso i padlina;
- kości i odchody zwierząt;
- ziemia i kamienie.
W przypadku zabudowy jednorodzinnej bioodpady można zagospodarować w kompostownikach.